sobota 8. prosince 2018

Black Thought – Streams of Thought vol II. EP





I wish for more peace on this Earth and never chaos
As long as classrooms gettin' sprayed with the ARs

Zeptejte se někoho, kdo ctí řemeslo rapové hry na Tariqa Trottera. Odpověď se vždy bude motat okolo toho samého —  okolo precizní dikce, techniky a lyriky.  Bude zároveň okrášlena o lamentaci sestávající se ze fňuků o absenci jeho sólové desky. Naštěstí pro ně Black Thought nyní takovým posluchačům od úzkosti ulevuje a posílá do jejich sluchovodů druhé EP ze série Streams of Thought. Uspokojí i ty nejzmlsanější?



The Roots jsou zásadním tělesem na poli hudební scény… a taky dvorní kapelou Jimmyho Fallona. Vyzrálé songy oscilující na poli hip hopu, bluesu a r’n’b, které kapela v posledních letech balí do kohezivních konceptů — jak hudebních, tak textových.

To je rozhodně triumf. Má to ale pro i proti. A to zejména proto, že hlavní vokální linku drží v rukou takový titán jako je Black Thought.

Black Thought je umělec. Dokáže se držet koncepční stopy a lyricky ji umocňovat. Můžeme říct, že Black Thought je kapelník na svém místě. 

Narážíme však v momentě, kdy potřebujeme Tariqa jako špinavě znějícího, tvrdého a nefiltrovaného rappera.  Black Thought totiž při své dikci máchá jednou z nejnabroušenější rapových kudel v celé hře. Brutální rozmachy však musí často na úkor koncepčních desek krotit. A To rapovým fanouškům plní koule.

Když se totiž Black Thought na všechno kolem vysere a začne střílet verbální salvy bezprizorním stylem, čelisti posluchačů padají s takovou razancí, že se chrup tříští o zem a z dásní tryská tekutý purpur. Důkazem může být desetiminutový Freestyle na rádiu Hot 97 z minulého roku, který je už nyní legendárním počinem. Podobným direktem je skladba z katalogu The Roots, 75 Bars, kde kolegové z kapely svého frontmana nechali urvat se ze všech řetězů.



Je to vlastně jednoduchý recept. Dejte Tariqovi instrumentál z boom-bapové školy — klasický hiphopový drum loop, tlustou a drsnou basu, popřípadě vše okrášlete nepříliš blýskavým samplem. Poté zbytek nechte na něm. Beat nesmí hrát prim songu. Má pouze usměrnit Tariqovu rapovou kuši jako tětiva. Má vytyčit trať, a zároveň kynout rapperovi.



Naštěstí se tomu tak na Streams of Thought II děje. Ať už jde o proudy myšlení, nebo o lyrické proudění Thoughta, je to jedno. Kompletní produkci zde obstaral Salaam Remi a od prvních not jde slyšet, že ví, proč byl zrovna on k práci pověřen.

Beaty jsou po většinu času tvrdé, přímočaré a nekomplexní i přesto, že se namísto samplování (tak, jak tomu bylo na prvním EP) dostává na opravdové nástroje. Celý projekt díky tomu získává vitálnější feel a esenci soulem ovoněných, avšak stále špinavých ulic Filadelfie — města, kde Black Thought vyrůstal.

Broken promises, broken jaws and dope whores
I separate the fact from the folklore

Vezměme například věc The New Grit, které vévodí (vedle Tariqa) tvrdá, funkem líznutá elektrická kytara. Sekundární linku má jazzová flétna a všechno hrne dopředu bicí kombajn. Dohromady vzniká symbióza stoky a precizního hudebního řemesla, která se drží tradičního aurálního hiphopového recepisu. Na druhou stranu dostáváme věc jako je třeba Get Outlined, která je značně subtilnější, ale i tak zapadádo celkového vytyčeného instrumentálního spektra. Podobně funguje i How to Hold a Choppa, která opouští bicí linku a díky tomu působí, jako by vypadla ze sedmdesátkového blaxplotation filmu. Instrumentál by moc hezky slušel třeba Brownsvillskému poetovi Ka.



Je však dobře, že se Black Thought na druhých Streams of Thought téměř absolutně zřekl veškerých featuringů. Zůstává více místa pro něj. Pouze dva poslední tracky lehce obohacují melodické vokály — na refrénu tracku Streets zní skvěle Tish Hyman a Na poslední Conception protíná celý song vokální linkou Reek Ruffin, zatímco sám Black Thought se zhošťuje refrénu. I přesto, že zní skvěle, tak mi tento epilog tonálně moc nesedí k soundu zbytku EP. Zní totiž až moc jako něco, co vypadlo z katalogu The Roots.

Přejděme ale k tomu, proč se vlastně na celý projekt všichni s takovou chutí vrhají. Dalo by se říct, že se Black Thought na EP předvádí v nejlepší formě. To by ale mohlo signalizovat, že byl někdy v horší kondici. To by asi byla lež. Pravdou je, že Thought zraje jako víno. Roky obrušují jeho hlasivky do čím dál tím lépe znějícího vokálu. To samé platí pro zkušenosti. Dikce, rhyming, flow a celková technika je na svém místě. Vše do sebe zapadá jako důmyslný hlavolam.



Pokud je vše na svém místě, je to i Tariqův styl. Po celou dobu zůstává na beatu. Neexperimentuje. Nesnaží se nás mást Kool Keithovskou neortodoxností nebo Eminemovskýma double-timeama. Black Thought ví, co umí a dělá to skvěle.

A lot of rappers is rollin', in fear of Trotter
They far from rock solid, they soldiers Terracotta
Of my philosophy, I'm the father like Aristotle
I will put a end to your whole saga, you Harry Potters is soft

Flow teče jak voda. Reference se dotýkají Antiky, Ameriky 19. století, popkulutních trendů a ikon a mnoha dalšího. Jsou Neprvoplánové a chytře montované do jednoho houževnatého celku. Lajny se hemží dvojími významy a trojslabičnými rýmy, které obligátně neokupují pouze konce řádků.

I don't even know what fucking hotel I'm in
I checked in as the monarch of mel-a-nin
The el-a-phant, my body is a shell I'm in
Piecin' myself together, teachin' myself to never
Let one loss divorce my devel-op-ment


Vypichovat precizně vybroušené řádky bychom mohli dělat velmi dlouho. Je to jen důkazem toho, jak projekt dobře funguje. Instrumentální stránka je zdařilou nosnicí pro rap, který s každým poslechem nutí člověka se k EP vracet. Beaty nijak nezavází rytmicky precizní deklamaci a tak se posluchač může soustředit čistě na to, co je v textu — na to, o čem Black Thought je — a nachytávat se v okamžicích, kdy se tváří, jako by mu pod nosem zasmrdělo to nejbrutálnější hovno. Tak tvrdě dokáže Black Thought zadělit. Byla by škoda se o to ochudit. Ochutnejte.    

To quote the classic joint, “What a fool believes”
And what the teachers of the school believes
Is very different from what the thieves and the class in rule believes
I'm tryna give y'all some jewelries



Žádné komentáře:

Okomentovat