čtvrtek 17. září 2020

Úsvit černého slunce


V roce 2012 neměl skončit svět, konec světa pouze začal. Možná ale pouze konec této verze světa. Podle určitých teorií spjatých s mayským a aztéckým kalendářem má od roku 2012 do roku 2021 proběhnout světový přerod symbolizovaný nástupem šestého slunce.

Nejde o doslovný konec, žádná apokalypsa a plíživé peklo z Boschova triptychu či Bruegelových vizí. Svět – jeho fáze, končí symbolicky – takový, jak ho známe nyní: post-moderní doba, ztráta hodnot, nezakotvení v dualitě, genderová fluidita, hraničně vyhraněná levice a pravice, nekonečná možnost výkladů – vše je důkazem touhy po spojení s božským, vyšším vědomím, které v době, kdy se vše osekává na materiální rovinu, chcípá.

Hroutí se hodnoty, houževnaté, napevno vytyčené, archetypální pilíře. Ukazuje se, že se základním binárním vzorcem není možno handrkovat. Nemůžeme rozseknout Ying Yang, Vyrvat ocas ze chřtánu Urobora, vepsat ležatou osmičku do binární soustavy. Dualita je nutná pro bytí na fyzické úrovni. Vyvažuje totiž existenci – dobro a zlo, muž a žena, život a smrt, kreace a destrukce – to vše zachovává momentum tance Šivy v ohnivém kruhu.

Při narušování vytyčeného se svět překlápí k chaosu. Nedostatek řádu na první dobrou evokuje pocit transcendence, vyššího vědomí. Domnělý konatel nejvyššího dobra ale může rozvracet, třeba dochází k situaci, kterou hermetická filosofie označuje jako Jak nahoře, tak dole. V extrému dochází k překlenutí, teplo se mění na mráz, pevnost na kapalno. Levicové samaritánství se v extrémní podobě mění na fašismus. Přehnaná snaha o řád vytrhává kořeny. Chaos poté plodí nový řad. Šesté slunce vychází.

Snaha o největší dobro je nevědomou snahou stáhnout boha na materiální úroveň. Úroveň jednoho, úroveň bez vytyčeného ale patří jinam – tam, kde je vše jedno, kde existuje ultimátní svoboda, mimo dobro, zlo a utrpení – na úroveň ducha. Ta je však v dnešní době je opomíjena. Právě proto dochází k nevědomé snaze přetažení neohraničené sféry na úroveň s vytyčenými póly. Jde ale o spirituální potrat.

Symbolické šesté slunce značí návrat do sebe, volá po temné noci duše, po momentu, kdy je čas na introspekci, sebereflexi a lokaci ducha. Při návratu duchovna na správnou rovinu dojde k znovuvytyčení dvou pilířů. Druhou (opět dualita) variantou je apokalypsa, nyní již ta pravá.  

Žádné komentáře:

Okomentovat