středa 17. října 2018

Portal - ION




Každý letitý fanoušek Portal dobře ví, že poslech jejich kakofonního katalogu není zrovna oddechová záležitost. Pokud se chystáte ponořit se do jedné z nejkrystaličtějších podob sonického chaosu, počítejte s tím, že to bude bolet. 


Portal totiž tvoří jednu z nejgeniálnějších symbióz řádu a chaosu, na kterou lze v hudebním světě narazit. S prvními poslechy se repertoár jeví jako špinavá, bublající a extrémní hrůza, která nedává smysl. Po několika rotacích ale začnou ze spletitých sonických pavučin vyskakovat prvky, které posluchači slouží jako záchytné body. Hudba ale i tak neztrácí na intenzitě. Její poslech pouze už není spletitý jako dříve, a svědek prahu šílenství si lehce ozářený chaos začíná zplna užívat.

Portal v rozhovorech několikrát uvedli jako fundament pro jejich tvorbu death metalový kult Incantation, který se může pyšnit tvorbou jednoho z největších monumentů odpornosti tohoto subžánru. Hudba je sonickým ekvivalentem bahna, pod kterým probublávají ještě hutnější kompozice. Kapela tak nedefinovala jen specifický odstín metalové smrti, ale i produkci, která se dnes běžně označuje jako Caverncore.

A právě takovou produkci mnoho nových kapel zneužívá. Bahenní zvuk nepoužívají jako doplněk, ale spíše jako tmel pro zaplácnutí nedostatku talentu. Můžeme naštěstí s klidem říci, že Portal do tohoto chlívku nepatří. A nic není toho lepším důkazem, než právě Ion.

Zdroj: loudmag.com

Na nové desce se totiž kapela rozhodla svůj zvuk od toho všeho bahna očistit. Portal tak zbývá jen skill, kterého je tu na rozdávání. A i s čistým zvukem je na desce přehršel chaosu a hororu. Sonická vyostřenost funguje v kontrastu s předešlou bahenní produkcí téměř stejně, ale zároveň trochu jinak. Tóny řežou do zvukovodů, a jak delikátní kompozice lépe vynikají, tak dokáží posluchači snad ještě více zamotat hlavou. U některých momentů budete mít pocit, jako by vám někdo traktem proháněl desítky voltů. Ne náhodou se celý koncept desky točí kolem elektřiny.

Elektrická stylistika vibruje celým albem. Nikde ale nevyzní tak ostře jak v dvouminutové instrumentální „Spores“, kde je posluchač zavalen blastbeaty a kytarovým labyrintem podivnosti hraničícím s čistým bílým hlukem. 

Nejen ale díky „Spores“ Ion evokuje pocit vhození do ledové vany, ve které plave zapojený fén. Po intru dostáváme dávku epileptických spasmů skrze song „ESP ION Age“. Ten skýtá typický, nepřibarvený Portalovský chaos s několika pro skupinu tradičními vyhrávkami. Jednou takovou je podivně znějící kaskádovitě sestupující kytarová hra, která v čistém zvuku zní jak monstrózní zalykání nečeho, co by mohlo vypadnout z pera Lovecraftovi.

A nejde o jediný, pro kapelu typický element, který zde můžeme slyšet. Vracejí se i podivné, obskurní texty, nad kterými by si člověk mohla na několikrát přelámat jazyk i mozek. Ty jsou občas přerušeny srozumitelnějšími deklamacemi, ze kterých ty nejpamátnější obsahují opakování kultovních frází. Narážím zde hlavně na konec „Crone“, kde se Curator svýmy sípavými zbytky hlasu snaží dokola hlásit „Pray for Sickness“. Podobně fungují i „Phreqs“ a „Phathom“, kde sice veškerá srozumitelnost zaniká, ale čirá intenzita chaotických instrumentálů protínaných okultními formulemi tvoří ze skladeb vrcholy desky. 



 Kapela se rovněž vrací s fragmenty ambientu, který vrcholí v posledním tracku. „Olde Guarde“ uzavírá sonická změť starého rozladěného piana, dronových pazvuků a ztrápených skřeků. Před touto abominací dostáváme skladbu, která sumíruje to, co Portal definuje a co už bylo zmíněno: šílený, nervy drásající chaos s fragmenty řádu. 



Ion, dokazuje, že i bez bahenní produkce lze děsit. Portal zároveň prokazují svou technickou schopnost bez toho, aby zněli jako sterilní masturbace bez vyvrcholení. Deska představuje v katalogu kapely zásadní milník. Odkrývá závoj šílenství na jiných místech a představuje Portal ve potemnělém elektrizujícím světle. I přesto jde ale pořád o světlo, díky kterému vidíme, že kapela umí hrát a děsit zároveň.

9/10


Žádné komentáře:

Okomentovat